Zubni implantati

U našem centru nudimo mogućnost nadoknade jednog, više ili svih zubi jedne ili obje čeljusti. Blisko surađujemo sa Njemačkom markom BEGO koja predstavlja garanciju za uspjeh u svijetu dentalne medicine iz razloga što su svi implanati proizvedeni baš u Njemačkoj. Gubitkom jednog zuba vrlo jednostavno možemo nadoknaditi taj zub implantatom. Isto je i kod gubitka regije zuba gdje sa mostom na implantatima možemo nadoknaditi taj segment. Ukoliko su pacijenti bezubi, postojeći zubi kompromintirani parodontnim bolestima ili su zubi sami po sebi jako destruirani u tim situacijama radimo ALL on X radove gdje ovisno o situaciji ugrađujemo 4 ili 6 implantata. Na taj način možemo nadoknaditi zube putem fiksnih konstrukcija sa cirkonskim ili metalkeramičkim krunama ili tzv polufiksnih radova na prečkama ili lokatorima sa protezom.
U određenim situacijama prilikom vađenja zuba nastale su traume odnosno veliki defekti kosti, te defekte nadoknađujemo sa umjetnim materijalima tj. umjetnom kosti, a često i sa biološkim materijalom te posebnom tehnikom dentin grindera gdje možemo iskoristiti vaš zub kao materijal za nadoknadu defekta kosti. U stražnjim gornjim regijama prilikom gubitka zuba dođe do povlačenja kosti te nam blizina sinusa onemogućuje ugradnju implantata. U tim situacijama radimo SINUS LIFT, tj. podižemo dno sinusa, ugrađujemo umjetnu kost kako bi dobili vertikalnu dimenziju kosti tj. visinu za ugradnju implantata.
zubni-implantat

Razlozi za ugradnju implantata:

zamjena za jedan ili više zuba
nosači djelomične proteze
bolje oralno zdravlje
povećanje stabilnosti potpune gornje ili donje proteze
povećanje samopouzdanja
poboljšana udobnost
olakšavanje prilikom žvakanja
trajnost zubnih implantata

Često postavljana pitanja

01. Što su zubni implantati?
Zubni implantati su nadomjestci kojima nadoknađujemo izgubljeni korijen zuba. Ugrađuju se kirurškom metodom te predstavljaju sidrište za protetsku suprastrukturu , točnije krunicu, nosač mosta ili dio ALL ON X koncepta.
02. Koje su prednosti implantata?
Trajnost, poboljšani izgled, poboljšani govor, poboljšana udobnost, poboljšano samopouzdanje, bolje oralno zdravlje i jedino zubni implantat može pružiti potpuni osjećaj prirodnog zuba.
03. Što će se dogoditi ako ne nadoknadim izgubljeni zub?
Ugradnjom dentalnih implantata nakon gubitka korijena zuba, sprečavamo propadanje kosti, povlačenje zubnog mesa i pomicanje susjednih zuba. Ukoliko zubni niz ostane prekinut moguća su pomicanja zubi, što će eventualno utjecati na govor i zagriz.
04. Koje vrste implantata postoje?
Dentalni implantati se uglavnom rade od titana. Unazad nekoliko godina pojavili su se novi, potpuno bijeli keramički implantati koji trenutno prolaze opsežna međunarodna klinička istraživanja.
05. Koje su karakteristike titanskih implantata?
Izrazita čvrstoća, biokomplatibilnost, dugotrajnost, opsežna klinička istraživanja i široka primjena u svijetu zadnjih 30 godina. Stotine milijuna ugrađenih implantata diljem svijeta su njihova najbolje referenca.
06. Tko ugrađuje implantate?
Dentalne implantate ugrađuje specijalist oralne kirurgije. Iako sam proces ugradnje kratko traje, to je složen kirurški zahvat te je vrlo bitno da implantiranje radi iskusan oralni kirurg.
07. Koji je proces ugradnje implantata?
Ugradanja implantata je složen, ali kratak postupak. Nakon pregleda i izrade RTG snimka oralni kirurg markira poziciju implantata u čeljusti te svrdlom radi mjesto u kosti. Kada je pozicija pripremljena provjerava položaj implantata te ukoliko nema potrebe za korekcijom postavlja implantat. Nakon što je implantat postavljen u konačnu poziciju na njega se postavlja štift, a na štift se stavlja privremena krunica. Privremena krunica ostaje do završetka oseointegracije implantata (srastanje s kosti). Oseointegracija može trajati od 2 do 6 mjeseci, a nakon toga pacijent ponovno dolazi kod stomatologa na kontrolni pregled i postavljanje fiksne krunice.
08. Koliki je vijek trajanja implantata?
Dentalni implantati mogu trajati doživotno. Kako bi im se osigurala dugovječnost, o njima je potrebno brinuti kao i o prirodnim zubima. To podrazumijeva redovnu oralnu higijenu i posjete stomatologu. Jamstvo proizvođača na implantat je uglavnom od 10 do 15 godina. U Prodentisu ugrađujemo Ankylos C/X implantate, koji dolaze s doživotnim jamstvom.
09. Koliko traje ugradnja jednog implantata?
Postupak ugradnje jednoga implantata od strane iskusnog oralnog kirurga traje od 10 do 15 minuta. Zahvat može trajati i duže, ovisno o pojedinom pacijentu.
10. Što je oseointegracija?
Oseointegracija je proces srastanja živog koštanog tkiva s implantatom. Kada se oko ugrađenog implantata stvori kost, dolazi do čvrste veze koja daje stabilnost novom umjetnom korijenu.
11. Kada nije moguće ugraditi implantat?
Ugradnja dentalnog implantata nije moguća kod pacijenata koji imaju jako oslabljen imunitet, kada u čeljusti nema dovoljno kosti za ugradnju implantata i kada ju nije moguće nadoknaditi. Nepremostiva prepreka je i ozbiljniji oblik osteoporoze. Iznimne situacije naravno uvijek postoje te je za konačnu dijagnozu potrebno savjetovati se sa stručnjakom.
12. Kako se rješava problem nedostatka kosti u čeljusti?
Kada u čeljusti nema dovoljno kosti za ugradnju implantata postoji nekoliko načina kako to možemo nadoknaditi. Najčešći se koristi metoda stvaranja umjetne kosti. U ovom postupku se ispod desni stavljaju sitne granule koje će hraniti kost i pospješiti njenu regeneraciju. Proces obnavljanja kosti traje nekoliko mjeseci, a varira od pacijenta do pacijenta.
13. Jesam li prestar za ugradnju implantata?
Životna dob nije prepreka za ugradnju dentalnih implantata. Ukoliko je pacijent dobrog oralnog i općeg zdravlja, u čeljusti postoji dovoljno kosti za ugradnju implantata i pacijent ne boluje od težeg oblika osteoporoze, vrlo vjerojatno će biti podoban za ugradnju zubnog implantata.
14. Koliko vremena nakon gubitka zuba treba proći da bi mogao ugraditi implantat?
Poželjno bi bilo pričekati s ugradnjom dentalnog implantata kako bi se mjesto u čeljusti gdje je bio korijen zuba prirodnim putem regeneriralo, no moderna stomatologija ne zahtijeva čekanje te je ugradnja implantata moguća odmah nakon gubitka zuba. Na ovo pitanje oralni kirurg će moći dati najbolji savjet prilikom prvog posjeta.
15. Što se događa ukoliko moj organizam odbaci ugrađeni implantat?
Najčešći uzrok odbacivanja dentalnog implantata je oslabljeni imunitet pacijenta. Ukoliko organizam odbaci ugrađeni implantat, potrebno je oporaviti imunitet pacijenta te ponoviti postupak implantiranja.
16. Što je to "All on 4"?
All-on-4 je fiksno protetsko rješenje kod osoba s potpuno bezubom čeljusti, kod kojih zbog gubika kosti nije moguća klasična ugradnja implantata. Ovo je sustav kod kojeg su svi zubi u zubnom luku poduprti na samo 4 posebno dizajnirana i ugrađena implantata. Na taj način izbjegava se augmentacija kosti što postupak čini kraćim i financijski povoljnijim. Pacijent praktički dobiva privremene zube unutar 24h od operacije. Nakon 6 mjeseci kada implantati potpuno srastu s kosti pacijent dobiva konačne, definitivne zube. Prednost all-on-4 sustava je jednostavna higijena i održavanje, vrhunska estetika i funkcija.
17. Što je to "All on 6"?
ALL-ON-6 metoda je metoda ugradnje šest vertikalnih implantata duž cijele čeljusti s ili bez dizanja sinusa na koje se potom pozicionira fiksna kompozitna proteza ili keramički most, sve u jednom bloku ili komadu. Odlična statika, besprijekorna estetika i savršena stabilnost. Ovaj koncept implanto-protetske potpune rehabilitacije čeljusti, za razliku od ALL-ON-4, zahtijeva ponekad i dizanje jednog ili oba sinusa, ponekad i dodatne koštane augumentacije pa osim veće količine implantata dodatni kirurški zahvati povećavaju njegovu cijenu te ga tako čine i skupljim rješenjem.