Protetika

Dio stomatologije koji nam omogućuje najljepše restauracije i makeovere. Krunice, zubne ljuskice (veneers), mostovi, suprastrukture na implantatima, proteze i slično. Sve u našem centru radi se putem digitalnog protokola gdje naši tehničari u najkraćem vremenu dobiju situacije iz vaših usta na modele u laboratoriju. Također omogućujemo vam da sudjelujete u kreiranju vašeg osmijeha na način da putem smile designa unaprijed odredimo vaše želje i mogućnosti, boju, oblik i na kraju da prilikom predaje rada znate što ćete točno dobiti kao vaš završni rad.
01
Gradation Image
Zubne krunice
Metal-kermičke ili cirkon-keramičke
02
Gradation Image
Zubni mostovi
Metal-keramički ili cirkon-keramički
03
Gradation Image
Zubne proteze
Totalne ili djelomične

Često postavljana pitanja

01. Što je to krunica?
Krunica je stomatološki nadomjestak kojim zatvaramo nastali otvor u zubnom nizu gubitkom prirodne krune.
02. Koja je osnovna razlika između keramičke i metal-keramičke krunice?
Osnovna razlika je što keramička kruna u potpunosti napravljena od keramike, dok metal-keramička kruna ima bazu od metalne legure (bijelo zlato, titan, krom, kobalt, nikal) koja je potom presvučena slojem keramike. Krunice rađene od keramike bolje propuštaju prirodnu svjetlost i znatno kvalitetnije imitiraju prirodni zub.
03. Što je cirkon?
Cirkon je poseban keramički materijal izuzetnih fizičkih i estetskih svojstava. Zbog svoje izuzetne čvrstoće pogodan je za sanacije bilo koje regije u oralnoj šupljini. Možemo ga postavljati na zubne implantate ili na preparirane prirodne zube.
04. Koje su osnovne prednosti keramičkih krunica u odnosu na metal-keramiku?
Korištenje bezmetalnih krunica ima niz prednosti nad metal-keramičkim kombinacijama, a najznačajnije su:
- biokompatibilnost
- propuštanje prirodne svjetlosti
- nema alergijskih reakcija na metale
05. Što je biokompatibilnost?
Biokompatibilnost je sposobnost ljudskog organizma da prihvati strano tijelo bez opasnosti da ga naš imunološki sustav odbaci.
06. Zašto su krunice od čiste keramike skuplje od metal-keramičkih?
Potpuno keramičke krune skuplje su zbog cijene materijala od kojeg se rade, a njihova izrada je kompleksnija te je potrebno utrošiti puno više vremena za njihovu izradu.
07. Imaju li metal-keramičke krunice istu estetsku vrijednost kao i keramičke krunice?
Keramičke krunice imaju višu estetsku vrijednost od metal-keramičkih krunica. Razlog tome je što metal unutar metal-keramičke krune ne propušta svjetlost kao prirodni zub te stoga zubi djeluju nešto tamnije. Kod keramičkih kruna nema metala koji će spriječiti prodor svjetlosti kroz zub, tako da se svjetlost lomi i reflektira nazad kao što se to događa u prirodnom zubu.
08. Što su zubne proteze?
Zubne proteze su stomatološki nadomjestak kojim saniramo gubitak više zuba u nizu kada to nije moguće napraviti napraviti pomoću zubnog mosta.
09. Kakve sve proteze mogu biti?
Protezama možemo nadomjestiti nedostatak zubnog niza ili sanirati potpunu bezubost jedne ili obaju čeljusti. One mogu biti fiksne, polufiksne ili mobilne.
10. Koja je zubna proteza najbolja za mene ako nemam niti jedan zub?
Kod potpune bezubosti najbolje rješenje je fiksna proteza učvršćena na zubne implantate. Postavljanje ovakvog fiksnog protetskog rada moguće je samo ukoliko u čeljusti pacijenta ima dovoljno kosti za ugradnju dentalnih implantata.
11. Može li se napraviti fiksna proteza ako imam još svojih zuba?
Fiksna proteza može se učvrstiti i na prirodne zube pacijenta, no kako bismo u to bili potpuno sigurni, potrebno je napraviti pregled kod stomatologa i provjeriti kvalitetu prirodnih zuba i njihovu stabilnost.
12. Koje su prednosti fiksne proteze?
Fiksne proteze su svakako najkvalitetnije rješenje za sanaciju zuba. Jednom postavljene u oralnu šupljinu one postaju dio čeljusti pacijenta te ih nije moguće vaditi. Takav protetski rad ponašati će se kao prirodni zubi pacijenta te će mu pružiti osjećaj prirodnih zuba koji ne može dati niti jedna druga proteza. Osim prirodnog osjećaja, fiksna proteza je izuzetno pouzdana, čvrsta i vrlo duogtrajna te ukoliko se kvalitetno održava može trajati doživotno.
13. Što ako nemam dovoljno kosti u čeljusti za fiksnu protezu?
Ukoliko u čeljusti pacijenta nema dovoljno kosti za ugradnju fiksne proteze moguće je napraviti transplantaciju kosti i ugraditi umjetnu kost. Svaki slučaj je individualan te je prethodno potrebno obaviti pregled i savjetovanje kod stomatologa o mogućnostima daljnje terapije.
14. Što je All-on-4 sustav?
All-on-4 je sustav polufiksne proteze koja se bazira na zubnim implantatima. Pomoću nje saniramo potpuno bezubost sa samo 4 implantata po čeljusti i koristi se kada zbog nedostatka kosti u čeljusti nije moguće napraviti fiksni protetski rad sa 6 implantata po čeljusti.