Pedodoncija

Pedijatrijska dentalna medicina predstavlja dio dentalne medicine koji se bavi liječenjem zuba kod djece.
U našoj ordinaciji, kod djece glavni cilj je postići usvajanje pravilnih navika održavanja oralne higijene u ranoj dobi, te tako preventivno utjecati na nastanak karijesa.
Preporuka za prvi posjet stomatologu je između 1. godine djetetova života i najkasnije do 3. godine djetetova života.
Prva posjeta se sastoji od prilagodbe i upoznavanja djeteta, te edukacije roditelja kako se pravilno brinuti o zdravlju djetetovih zubića.
Djeca imaju prvo mliječne zube koji počinju nicati oko šestog mjeseca života i čuvaju mjesto za trajne zube koji dolaze kasnije oko šeste godine života.
Preventivna mjera zaštite zuba od karijesa koju vršimo u našoj ordinaciji je pečaćenje fisura trajnih zuba nakon što iznikne cijela kruna. Postupak je bezbolan i siguran za Vaše dijete.
Djeca bi trebala usvojiti naviku pranja zubi dva puta dnevno, to su jednostavna pravila koja su izuzetno važna za cijeli život.

Dentalne usluge u pedodonciji

Dječja stomatologija zahtjeva poseban pristup, drugačije materijale i alate rada, prilagođena objašnjenja te izuzetno mnogo strpljenja. Zadatak svakog stomatologa jest djetetov posjet učiniti što ugodnijim, kako bi se od malih nogu stvarale navike brige oko zuba, a ne strahovi.
01. Fluoridacija
Potpuno bezbolan preventivni postupak koji se primjenjuje na mliječnim i mladim trajnim zubima sa ciljem što duljeg očuvanja zdravog zubnog tkiva u intaktnom stanju. Fluor je idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa jer štiti caklinu zuba. Čini je otpornijom te sudjeluje u remineralizaciji karijesne lezije, koja se tek počela razvijati. U Prodentisu mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.
02. Pečaćenje fisura
Zbog morfologije zuba pretkutnjaci i kutnjci imaju na svojoj griznoj plohi sitne utore i jamice koje je čak i pravilnom oralnom higijenom teško očistiti. Ta mjesta su idealna za skupljanje bakterija i stvaranje zubnog karijesa. Postupak pečačenja zubi zatvara te prostore i smanjuje rizik od karijesa. Ovaj tretman radi se kod prvih trajnih zuba, odnosno šestica. Jako je važno jer čuva zub od karijesa. Roditeljima savjetujemo da svoju djecu dovedu stomatologu čim primijete nicanje ovih zuba.
03. Liječenje mliječnih zubi
Vrlo je važno očuvati mliječne zubiće jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima. Prilikom izrastanja trajnog zuba usmjeravaju njegovo izbijanje i rast. Zdravlje mliječnih zubića od iznimne je važnosti i zbog toga što upalni procesi na njima mogu prouzročiti mrlje i anomalije i na caklini trajnih zubi. Redovite kontrole su neophodne kod djece predškolske dobi jer se već tada mogu prepoznati eventualne ortodontske anomalije. Potrebno je imati na umu važnost redovitih kontrola i pravovremenog liječenja jer netretirani uznapredovali karijes može dovesti do boli i traume djeteta, a takvo stanje treba izbjeći pod svaku cijenu.