Restaurativa i endodoncija

Pojam restaurativna stomatologija podrazumjeva popravljanje zuba oštećenih karijesom te saniranje ispunima (plombama). Saniranje zuba ispunima jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata.

Zubni ispuni ili plombe mogu biti :

kompozitni
amalgamski
Kompozitni ispuni su visoko estetski ispuni bijele boje. Dolaze u različitim nijansama kako bi što bolje imitirali prirodni zub. Mogu se postavljati na prednjim i na stražnjim zubima.
Amalgamski ispuni ili takozvane „crne plombe“ manje su estetski ispuni.
Ako se karijes uoći na vrijeme moguće ga je ukloniti i zub sanirati ispunom. Međutim ako se karijes ne sanira na vrijeme, prodire u zubno tkivo i inficira pulpu, tj. zubni živac.
U tom slučaju da bi se zub izliječio potrebno je provesti endodontski zahvat.
Endodoncija je postupak u kojem, nakon pravilno postavljenje dijagnoze nastojimo spasiti zub kako bi nastavio obavljati svoju funkciju.
Endodontski zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, liječenjem bolesti zubne pulpe. Izvodi se posebnim instrumentima,kojima vadimo inficiranu zubnu pulpu,čistimo kanale (jedan ili više) te napunimo taj prostor umjetnim materijalom.

Dvije su tehnike izvođenja endodoncije:

ručna (ručno uklanjanje zubne pulpe sterilnim iglicama)
strojna (strojno uklanjanje zubne pulpe posebnim aparatom)
Strojna endodoncija je vrlo temeljiti zahvat modernog doba, efikasno uklanja inficiranu zubnu pulpu te čisti i proširuje kanale.
U našoj ordinaciji vršimo strojnu endodonciju pomoću aparata GOLD RECIPROC.
endodoncija