Izbjeljivanje zubi

Što je to izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zuba je postupak vraćanja prirodne „bjeline“ zuba. Izbjeljivanje svrstavamo u kozmetičko-estetski postupak koji nije neophodan za poboljšanje zdravlja, iako može poboljšati samopouzdanje pacijenta.
Zube je moguće izbijeliti profesionalno u stomatološkoj ordinaciji ili samostalno u kućnim uvjetima po uputama stomatologa.

Je li izbjeljivanje zuba štetno?

Protokoli i materijali u postupku izbjeljivanja doveli su do toga da nema štetnih posljedica po zdravlje zuba i gingive, može se javiti postoperativna preosjetljivost koja bi trebala prestati tijekom 48 sati nakon.
Ponavljanje postupka izbjeljivanja zuba treba ograničiti na svakih 6 do 8 mjeseci, a najbolje svakih 12 do 15 mjeseci.

Kako se provodi izbjeljivanje?

Izbjeljivati se mogu svi zubi koji su potamnjeli, a da nemaju karijes, upalu zubnog mesa ili parodontološke simptome poput ogoljelih zubnih vratova i klinički vidljivih “džepova” gingive. Zahvat se može obaviti tek nakon odstranjivanja zubnog kamenca i pjeskarenja i poliranja zubi. Moderno izbjeljivanje zuba vrši se uz pomoć hidrogen peroksidnih i karbamid peroksidnih preparata.
Kontraidicirani pacijenti:
• pacijenti koji boluju od gingivitisa i/ili parodontitisa te imaju ogoljele zubne vratove
• izrazita preosjetljivost zubi
• pacijenti u tijeku ortodontske terapije
• trudnice i dojilje (nedovoljno znanstvenih podataka o utjecaju materijala za izbjeljivanje zuba na fetus)
• fluorozna i tetraciklinska obojenja zubi
• jaka obojenja nakon liječenja zuba

Izbjeljivanje jednog (devitaliziranog) zuba

Devitaliziran (“mrtav”) zub potamnio nakon endodoncije (“vađenja” živca) može se izbijeliti tzv. unutrašnjim izbjeljivanjem kako bi se vratila estetika zubnog niza. Iako ta metoda pruža zadovoljavajući rezultat, postupak je potrebno ponavljati otprilike svakih godinu i pol do dvije.
U otvor sa stražnje strane zuba unosi se gel karbamid peroksida ili smjesa hidrogena i natrijum perborata koji izbjeljuju avitalni zub iznutra. Ako je u pitanju postavljanje smjese hidrogena i natrijum perborata u zubnu komoru (tzv. Walking bleach tehnika), trebalo bi dolaziti u ordinaciju svaka dva dana na zamjenu ovog materijala u zubu.

Navike pacijenata nakon izbjeljivanja zuba

Tretman profesionalnog izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji u trajanju od sat vremena dovest će do vidljivog estetskog rezultata i zadovoljstva pacijenta.
Međutim, pacijent mora biti motiviran i pripravan na održavanje postignutog rezultata, a to uključuje prehranu nekromogenom hranom (hranom koja nije tamna zbog pigmenata boje) i izbjegavanja pušenja cigareta i učestalog konzumiranja crne kave i tamnog čaja.
Ovih pravila treba se pridržavati minimalno sedam dana, ali naravno, ako takve navike postanu životne navike, rezultat će trajati duže i boja zubi će biti postojana.
izbjeljivanje-prije
izbjeljivanje-poslije